Składniki:
500 g mielonej szynki wieprzowej
ok. 1/2 większego kalafiora
po połowie zielonej i czerwonej papryki
1 duża cebula
200 g sera żółtego
3 jajka
1 łyżka ulubionej mieszanki przypraw
słodka papryka, zioła prowansalskie
sól, pieprz
Przygotowanie:
Kalafiora podzielić na różyczki i ugotować na parze półtwardo. Cebulę pokroić w kostkę i wrzucić na patelnię, podsmażyć i dodać mięso mielone. Papryki pokroić w kostkę i dodać do mięsa. Doprawić i całość podsmażyć do odparowania nadmiaru płynu.
W naczyniu do zapiekania rozłożyć mięso, a na nim różyczki kalafiora. Jajka zmiksować do spienienia i zalać nimi mięso. Wierzch posypać startym żółtym serem i przyprawami. Zapiekać około 30-40 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Smacznego 🙂
Smacznie Kasiu, a kalafiora bardzo lubię 😊
Teraz jem go tylko z wody🥗
Pozdrowionka zostawiam 🌺🤗
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Z wody też jest pyszny 🙂
PolubieniePolubienie
Bardzo ciekawa zapiekanka, mięso i kalafior pasują do siebie i smakują pysznie 🙂
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Dziękuję 🙂
PolubieniePolubienie
Kasiu naprawdę fajnie przyrzadzilas kalafiora!
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Dzięki 🙂
PolubieniePolubienie