Zapiekanka z kalafiorem

Składniki:

500 g mielonej szynki wieprzowej

ok. 1/2 większego kalafiora

po połowie zielonej i czerwonej papryki

1 duża cebula

200 g sera żółtego

3 jajka

1 łyżka ulubionej mieszanki przypraw

słodka papryka, zioła prowansalskie

sól, pieprz

Przygotowanie:

Kalafiora podzielić na różyczki i ugotować na parze półtwardo. Cebulę pokroić w kostkę i wrzucić na patelnię, podsmażyć i dodać mięso mielone. Papryki pokroić w kostkę  i dodać do mięsa. Doprawić i całość podsmażyć do odparowania nadmiaru płynu.

W naczyniu do zapiekania rozłożyć mięso, a na nim różyczki kalafiora. Jajka zmiksować do spienienia i zalać nimi mięso. Wierzch posypać startym żółtym serem i przyprawami. Zapiekać około 30-40 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Smacznego 🙂

zapiekanka z kalafiorem

7 uwag do wpisu “Zapiekanka z kalafiorem

Dodaj komentarz