Składniki:
250 g mąki
1 jajko
1 łyżka oleju
1 płaska łyżeczka soli
szczypta proszku do pieczenia
woda lub mleko
farsz:
350 g ugotowanego mięsa, u mnie z królika
600 g odgotowanych grzybów leśnych
2 cebule
1 jajko
sól, pieprz
słodka i ostra papryka
zioła prowansalskie
dodatkowo:
1 jajko
bułka tarta
Przygotowanie:
Cebulę obrać i posiekać, zeszklić na niewielkiej ilości tłuszczu. Mięso zmielić w maszynce.
Mięso, grzyby i cebulę wrzucić do dużej miski, wbić jajko, doprawić do smaku i dokładnie wymieszać.
Z podanych składników przygotować ciasto naleśnikowe. Usmażyć cienkie i blade naleśniki. Na każdy nakładać po 2-3 łyżki farszu, rozsmarować, złożyć brzegi naleśnika do środka i zwinąć.
Jajko roztrzepać z mlekiem i przyprawami. Każdego krokieta panierować w jajku i bułce tartej. Smażyć przed podaniem. Smacznego 🙂
uwielbiam krokiety!
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Ja też, ale niezbyt często chce mi się je robić 😀
PolubieniePolubienie