Krokiety z mięsem i grzybami

Składniki:

250 g mąki

1 jajko

1 łyżka oleju

1 płaska łyżeczka soli

szczypta proszku do pieczenia

woda lub mleko

farsz:

350 g ugotowanego mięsa, u mnie z królika

600 g odgotowanych grzybów leśnych

2 cebule

1 jajko

sól, pieprz

słodka i ostra papryka

zioła prowansalskie

dodatkowo:

1 jajko

bułka tarta

Przygotowanie:

Cebulę obrać i posiekać, zeszklić na niewielkiej ilości tłuszczu. Mięso zmielić w maszynce.

Mięso, grzyby i cebulę wrzucić do dużej miski, wbić jajko, doprawić do smaku i dokładnie wymieszać.

Z podanych składników przygotować ciasto naleśnikowe. Usmażyć cienkie i blade naleśniki. Na każdy nakładać po 2-3 łyżki farszu, rozsmarować, złożyć brzegi naleśnika do środka i zwinąć.

Jajko roztrzepać z mlekiem i przyprawami. Każdego krokieta panierować w jajku i bułce tartej. Smażyć przed podaniem. Smacznego 🙂

2 uwagi do wpisu “Krokiety z mięsem i grzybami

Dodaj komentarz