Składniki:
biszkopt:
5 jajek
3/4 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki lub cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
krem:
2 duże kubeczki jogurtu naturalnego, u mnie w wersji bez laktozy
200 g jagód leśnych
2-3 łyżki żelatyny
1 puszka brzoskwiń
dodatkowo:
1 galaretka
Przygotowanie:
Białka jaj ubić na sztywną pianę ze słodzidłem, dodać żółtka, zmiksować, a następnie połączyć z mąką i proszkiem do pieczenia. Wylać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i piec około 35 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni, do suchego patyczka.
Jagody zagotować, zdjąć z palnika, dodać żelatynę i mieszać do jej rozpuszczenia. Wystudzić. Jogurt zmiksować razem z jagodami. Brzoskwinie pokroić w kostkę i część wymieszać z kremem. Biszkopta nasączyć rozcieńczonym sokiem z brzoskwiń, można dodać kieliszek alkoholu. Przełożyć kremem. Na wierzchu ułożyć resztę brzoskwiń i zalać tężejącą galaretką. Wstawić do lodówki do całkowitego stężenia. Smacznego 🙂
Boskie! Lekkie i pyszne!
PolubieniePolubione przez 1 osoba
😀
PolubieniePolubienie