Kruche babeczki z nadzieniem z ricotty, ananasem i musem z marakui wymagają trochę czasu jeśli idzie o przygotowanie, ale takie małe słodkości na dwa gryzy idealne sprawdzają się jako poprawiacz nastroju. Trochę radości w przygotowaniu i jeszcze więcej w smakowaniu. Dekoracja w kolorach słońca na pewno wywoła uśmiech na twarzy i rozpogodzi smutny dzień.
ciasto na około 25 babeczek:
100 g mąki pszennej
100 g mąki krupczatki
150 g margaryny lub masła
2 żółtka
50 cukru pudru
szczypta soli
wypełnienie:
250 g ricotty
200 ml jogurtu naturalnego
1 łyżka żelatyny
1/3 szklanki mleka
1 cukier waniliowy Delecta
2 łyżki cukru pudru
2 łyżki musu z marakui + 2 łyżki mleka
posypka mango Decorada Delecta
3 krążki ananasa z zalewy
Przygotowanie:
Z podanych składników zagnieść kruche ciasto i wykleić nim foremki do babeczek. Wstawić do lodówki na około 30 minut, a następnie do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 20 minut. Wystudzić.
Żelatynę dodać do mleka, a kiedy spęcznieje rozpuścić w kąpieli wodnej. Wystudzić. Jogurt zmiksować z cukrem pudrem i cukrem waniliowym , połączyć z ricottą, a następnie z żelatyną. Odstawić do stężenia.
Do każdej babeczki włożyć po kawałku ananasa, na to wycisnąć szprycą masę serową, a wierzch polać musem z marakui i udekorować posypką Delecta. Schłodzić przynajmniej przez godzinę.
Ja spody do babeczek upiekłam dzień wcześniej, a masę serową zrobiłam w dzień, kiedy miałam gości, żeby babeczki bardzo nie rozmiękły 🙂
2 uwagi do wpisu “Babeczki kruche z serem”