Babeczki kruche z serem

Kruche babeczki z nadzieniem z ricotty, ananasem i musem z marakui wymagają trochę czasu jeśli idzie o przygotowanie, ale takie małe słodkości na dwa gryzy idealne sprawdzają się jako poprawiacz nastroju. Trochę radości w przygotowaniu i jeszcze więcej w smakowaniu. Dekoracja w kolorach słońca na pewno wywoła uśmiech na twarzy i rozpogodzi smutny dzień.

babeczki kruche z serem

ciasto na około 25 babeczek:

100 g mąki pszennej

100 g mąki krupczatki

150 g margaryny lub masła

2 żółtka

50 cukru pudru

szczypta soli

wypełnienie:

250 g ricotty

200 ml jogurtu naturalnego

1 łyżka żelatyny

1/3 szklanki mleka

1 cukier waniliowy Delecta

2 łyżki cukru pudru

2 łyżki musu z marakui + 2 łyżki mleka

posypka mango Decorada Delecta

3 krążki ananasa z zalewy

Przygotowanie:

Z podanych składników zagnieść kruche ciasto i wykleić nim foremki do babeczek. Wstawić do lodówki na około 30 minut, a następnie do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 20 minut. Wystudzić.

Żelatynę dodać do mleka, a kiedy spęcznieje rozpuścić w kąpieli wodnej. Wystudzić. Jogurt zmiksować z cukrem pudrem i cukrem waniliowym , połączyć z ricottą, a następnie z żelatyną. Odstawić do stężenia.

Do każdej babeczki włożyć po kawałku ananasa, na to wycisnąć szprycą masę serową, a wierzch polać musem z marakui i udekorować posypką Delecta. Schłodzić przynajmniej przez godzinę.

Ja spody do babeczek upiekłam dzień wcześniej, a masę serową zrobiłam w dzień, kiedy miałam gości, żeby babeczki bardzo nie rozmiękły 🙂

DSC_0951DSC_0991
DSC_2855dsc_6721

2 uwagi do wpisu “Babeczki kruche z serem

Dodaj komentarz