Krokiety z pieczarkami

Składniki:

naleśniki:

3 szklanki wody lub mleka

2,5 szklanki mąki

1 jajko

1 płaska łyżeczka soli

1 łyżka oleju

farsz:

ok. 1 kg pieczarek

3-4 cebule

sól, pieprz

słodka papryka

zioła prownasalskie

panierka:

1 jajko

bułka tarta

sól, pieprz

Przygotowanie:

Składniki na ciasto naleśnikowe wymieszać o odstawić, najlepiej na około 1-2 godziny.  A następnie usmażyć około 15 naleśników.

Cebulę obrać, pokroić w kostkę i podsmażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Starte na grubym oczku pieczarki dodać do cebuli, przyprawić i smażyć aż do odparowania soku.

Na naleśniki nakładać farsz pieczarkowy i zwijać krokiety. Jajko roztrzepać z solą i pieprzem. Każdego krokieta obtaczać najpierw w jajku, potem w bułce tartej i obsmażać na rozgrzanym oleju na złoty kolor.

krokiety z pieczarkami

8 uwag do wpisu “Krokiety z pieczarkami

Dodaj komentarz