Składniki:
naleśniki:
3 szklanki wody lub mleka
2,5 szklanki mąki
1 jajko
1 płaska łyżeczka soli
1 łyżka oleju
farsz:
ok. 1 kg pieczarek
3-4 cebule
sól, pieprz
słodka papryka
zioła prownasalskie
panierka:
1 jajko
bułka tarta
sól, pieprz
Przygotowanie:
Składniki na ciasto naleśnikowe wymieszać o odstawić, najlepiej na około 1-2 godziny. A następnie usmażyć około 15 naleśników.
Cebulę obrać, pokroić w kostkę i podsmażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Starte na grubym oczku pieczarki dodać do cebuli, przyprawić i smażyć aż do odparowania soku.
Na naleśniki nakładać farsz pieczarkowy i zwijać krokiety. Jajko roztrzepać z solą i pieprzem. Każdego krokieta obtaczać najpierw w jajku, potem w bułce tartej i obsmażać na rozgrzanym oleju na złoty kolor.
ale ładnie zwinięte 🙂 mi jakoś nie wychodzątakie wałeczkowe 🙂 zawsze robię „koperty” 🙂
PolubieniePolubione przez 1 osoba
A mi właśnie koperty nie chcą wyjść 😀
PolubieniePolubienie
i do tego kubek barszczyku 😉
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Dokładnie 😀
PolubieniePolubienie
Kasieńko!
Krokiety robię często z różnymi farszami, grzybowe także. To pyszne, syte jedzonko:)
Pozdrawiam smacznie:)
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Krokiety są pracochłonne ale pyszne 🙂
PolubieniePolubienie
Zazwyczaj łączę pieczarki z kapustą, ale takie też bym zjadła!
PolubieniePolubione przez 1 osoba