Składniki:
3 jajka
1/2 szklanki erytrolu lub cukru
6 łyżek mąki
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
krem:
1 budyń waniliowy
2 szklanki mleka
2 łyżki erytrolu
2 płaski łyżki żelatyny + 1/3 szklanki mleka
1 mały kubeczek śmietany kremówki
dodatko:
herbatniki
1 puszka kajmaku
1 opakowanie skyru
1 łyżka żelatyny
1 opakowanie śnieżki
1 szklanka mleka
1/2 szklanki wody + 1 kieliszek wódki + sok z 1/2 cytryny
Przygotowanie:
Białka jaj ubić na sztywną pianę ze słodzidłem, zmiksować z żółtkami, a następnie wymieszać z mąką przesianą z proszkiem do pieczenia. Biszkopta piec 30 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni.
Budyń przygotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Żelatynę zalać mlekiem, a kiedy spędzenie podgrzać do rozpuszczenia i wymieszać z gorącym budyniem. Odstawić do wystudzenia.
Biszkopta nasączyć. Kremówkę ubić i zmiksować z budyniem. Wyłożyć na biszkopt. Na kremie ułożyć herbatniki. Żelatynę zalać niewielką ilością mleka, a kiedy spędzenie podgrzać do rozpuszczenia i przestudzić. Kajmak zmiksować ze skyrem i z żelatyną i wyłożyć na herbatniki. Śnieżkę ubić z mlekiem i wyłożyć na wierzch ciasta. Całość odstawić do lodówki do całkowitego schłodzenia. Smacznego 🙂
1 z 16 kawałków ciasta to 180 kcal.
O kurcze wygląda wybornie !!!
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Dziękuję 😀
PolubieniePolubione przez 1 osoba