Krówka

Składniki:

3 jajka

1/2 szklanki erytrolu lub cukru

6 łyżek mąki

1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

krem:

1 budyń waniliowy

2 szklanki mleka

2 łyżki erytrolu

2 płaski łyżki żelatyny + 1/3 szklanki mleka

1 mały kubeczek śmietany kremówki

dodatko:

herbatniki

1 puszka kajmaku

1 opakowanie skyru

1 łyżka żelatyny

1 opakowanie śnieżki

1 szklanka mleka

1/2 szklanki wody + 1 kieliszek wódki + sok z 1/2 cytryny

Przygotowanie:

Białka jaj ubić na sztywną pianę ze słodzidłem, zmiksować z żółtkami, a następnie wymieszać z mąką przesianą z proszkiem do pieczenia. Biszkopta piec 30 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni.

Budyń przygotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Żelatynę zalać mlekiem, a kiedy spędzenie podgrzać do rozpuszczenia i wymieszać z gorącym budyniem. Odstawić do wystudzenia.

Biszkopta nasączyć. Kremówkę ubić i zmiksować z budyniem. Wyłożyć na biszkopt. Na kremie ułożyć herbatniki. Żelatynę zalać niewielką ilością mleka, a kiedy spędzenie podgrzać do rozpuszczenia i przestudzić. Kajmak zmiksować ze skyrem i z żelatyną i wyłożyć na herbatniki. Śnieżkę ubić z mlekiem i wyłożyć na wierzch ciasta. Całość odstawić do lodówki do całkowitego schłodzenia. Smacznego 🙂

1 z 16 kawałków ciasta to 180 kcal.

2 uwagi do wpisu “Krówka

Dodaj komentarz