Składniki:
ciasto:
100 g marchewki (1 duża)
100g orzechów włoskich
3 jajka
2 łyżki cukru pudru
70 g mąki pszennej
1/2 łyżeczki cynamonu
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
krem:
100 g orzechów włoskich
100 ml mleka
70 g cukru
100 g masła
Sposób przygotowania:
Marchewkę obrać i zetrzeć na drobnej tarce. Orzechy zmielić. Białka ubić na sztywna pianę ze szczyptą soli. Żółtak ubić na puch z cukrem pudrem, dodać marchewkę , orzechy mąkę, cynamon i proszek do pieczenia. Wymieszać, na końcu połączyć z pianą z białek. Ja ciasto upiekłam w trzech foremkach do tartaletek o średnicy 13 cm, ale może użyć jeden większej blaszki. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 30 minut.
Orzechy do kremu zmielić. Mleko z cukrem zagotować, dodać orzechy i smażyć jeszcze 2-3 minuty. Wystudzić. Masło utrzeć na puch, połączyć z orzechami.
Krem wyłożyć na ciasto. Udekorować połówkami orzechów. Smacznego 🙂