Ciasto marchewkowe z orzechowym kremem

Obraz 163

Obraz 164

Składniki:

ciasto:

100 g marchewki (1 duża)

100g orzechów włoskich

3 jajka

2 łyżki cukru pudru

70 g mąki pszennej

1/2 łyżeczki cynamonu

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

krem:

100 g orzechów włoskich

100 ml mleka

70 g cukru

100 g masła

 

Sposób przygotowania:

Marchewkę obrać i zetrzeć na drobnej tarce. Orzechy zmielić. Białka ubić na sztywna pianę ze szczyptą soli. Żółtak ubić na puch z cukrem pudrem, dodać marchewkę , orzechy mąkę, cynamon i proszek do pieczenia. Wymieszać, na końcu połączyć z pianą z białek. Ja ciasto upiekłam w trzech foremkach do tartaletek o średnicy 13 cm, ale może użyć jeden większej blaszki. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 30 minut.

Orzechy do kremu zmielić. Mleko z cukrem zagotować, dodać orzechy i smażyć jeszcze 2-3 minuty. Wystudzić. Masło utrzeć na puch, połączyć z orzechami.

Krem wyłożyć na ciasto. Udekorować połówkami orzechów. Smacznego 🙂

DSCN3282

Dodaj komentarz