Zapraszam na domowy chlebek 🙂
Składniki:
20 dkg mąki pszennej Młynomag
40 dkg mąki graham Młynomag
2 jajka
300 ml wody
2 łyżeczki soli
2 łyżeczki cukru
3 dkg drożdży
2 łyżki słonecznika łuskanego
Przygotowanie:
Ciepłą wodę wymieszać z drożdżami, cukrem i 2 łyżkami mąki. Odstawić w ciepłe miejsce, żeby drożdże zaczęły pracować. Do miski wsypać obie mąki, słonecznik i sól, wlać rozczyn, wbić jajka i wyrobić jednolite ciasto. Odstawić na około godzinę, aby ciasto wyrosło, następnie uformować bochenek, ułożyć na blaszce obsypanej mąką i odstawić na pół godziny. Chleb wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 45 minut. Chleb studzić na kratce.
Nie ma to jak domowy chlebek z rana 🙂
PolubieniePolubienie
Dokładnie 🙂
PolubieniePolubienie