Domowy graham

Zapraszam na domowy chlebek 🙂

Składniki:

20 dkg mąki pszennej Młynomag

40 dkg mąki graham Młynomag

2 jajka

300 ml wody

2 łyżeczki soli

2 łyżeczki cukru

3 dkg drożdży

2 łyżki słonecznika łuskanego

 

Przygotowanie:

Ciepłą wodę wymieszać z drożdżami, cukrem i 2 łyżkami mąki. Odstawić w ciepłe miejsce, żeby drożdże zaczęły pracować. Do miski wsypać obie mąki, słonecznik i sól, wlać rozczyn, wbić jajka i wyrobić jednolite ciasto. Odstawić na około godzinę, aby ciasto wyrosło, następnie uformować bochenek, ułożyć na blaszce obsypanej mąką i odstawić na pół godziny. Chleb wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 45 minut. Chleb studzić na kratce.

domowy graham2

 

2 uwagi do wpisu “Domowy graham

Dodaj komentarz