Sernik bananowo-karmelowy

Do kawki 🙂

Składniki

spód:

100 g herbatników

100 g wiórków

100 g masła

masa serowa:

1 kg sera na sernik

250 ml śmietany 30%

4-5 łyżek cukru pudru

3-4 łyżki żelatyny

3 banany

1 puszka masy karmelowej

wiórki czekoladowe do posypania

1 kieliszek likieru np. malinowego

Sposób przygotowania

Herbatniki pokruszyć, wymieszać z wiórkami i dodać do rozpuszczonego masła. Wymieszać i wysypać do tortownicy o średnicy 26 cm. Wyrównać i ugnieść. Wstawić do lodówki.

Żelatynę zalać 1/2 szklanki mleka lub wody, a kiedy spęcznieje rozpuścić ją w kąpieli wodnej. Wystudzić. Śmietanę (2 łyżki zostawić) zmiksować z 3 łyżkami cukru. Ser zmiksować z resztą cukru, wymieszać ze śmietaną, a następnie z żelatyną.

Spód herbatnikowy skropić likierem, a następnie rozsmarować na nim masę karmelową, około 3 łyżki. Na karmelu rozłożyć pokrojone w plastry banany, całość zalać masą serową. Łyżkę karmelu rozmieszać z 2 łyżkami śmietany i polać wierzch sernika, a następnie posypać wiórkami czekoladowymi. Całość schłodzić w lodówce, najlepiej przez noc. Smacznego 🙂

14 uwag do wpisu “Sernik bananowo-karmelowy

Dodaj odpowiedź do czarrnaodkuchni Anuluj pisanie odpowiedzi