Składniki:
25 dkg mąki
1/2 kostki masła
4 łyżki cukru pudru
1 żółtko
szczypta soli
1 cukier waniliowy
2 łyżki śmietany lub wody
ok. 100 g marmolady wieloowocowej Jamar
Przygotowanie:
Mąkę posiekać z masłem, dodać cukier puder i waniliowy, żółtko, sól i zagnieść ciasto, w razie potrzeby dodać śmietanę lub wodę. Ciasto rozwałkować i wykrawać takie same ciasteczka. W połowie z nich kieliszkiem wyciąć dziurki. Ciasteczka przełożyć na blaszkę wyłożona papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 15 minut, aż ciasteczka się zezłocą.
Marmoladę Jamar podgrzać i posmarować nią całe ciasteczka, przykryć tymi z dziurką i zostawić do ostygnięcia. Smacznego 🙂
Takie ciasteczka lubię tylko z domowego wypieku, bo te produkowane masowo mają dla mnie mdły smak.
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Wszystko co domowe smakuje lepiej 🙂
PolubieniePolubione przez 1 osoba