Syty i wydajny obiad dla tych, którzy lubią ziemniaki.
Składniki
ok. 1 kg ziemniaków
0,5 kg mięsa mielonego
0,5 kg pieczarek
2 duże cebule
1 puszka krojonych pomidorów
100 ml przecieru pomidorowego
30 dkg sera żółtego
sól, pieprz, tymianek, papryka mielona
zioła prowansalskie
przyprawa do pieczonych ziemniaczków
do podania ketchup nr VII Fanex
Sposób przygotowania
Ziemniaki ugotować i przestudzić.
1 cebulę zeszklić, dodać mięso, podsmażyć około 15 minut, dodać przecier pomidorowy, doprawić solą, pieprzem, papryką i świeżym tymiankiem.
Druga cebulę zeszklić i dodać do niej pokrojone pieczarki, podsmażyć aż odparuje woda i przyprawić do smaku.
Na dno żaroodpornego naczynia pokroić w plasterki ziemniaki, posypać przyprawą do ziemniaczków, na to mięso, pieczarki, ser, znowu ziemniaki, mięso, pomidory, ser. Posypać papryką i ziołami.
Zapiekać 45 minut w temperaturze 180 stopni. Smacznego 🙂
taka sycąca,idealna na chłodne dni:)
PolubieniePolubione przez 1 osoba
W sam raz na taką ponurą pogodę 🙂 Jeszcze piekarnik mieszkanie podgrzeje 😛
PolubieniePolubienie
No i zaczęło burczeć w brzuchu 🙂
PolubieniePolubione przez 1 osoba
🙂
PolubieniePolubienie
Genialny przepis, właśnie wykonałam według Twoich wskazówek, rewelacja !
PolubieniePolubione przez 1 osoba