Zapiekanka ziemniaczana

Syty i wydajny obiad dla tych, którzy lubią ziemniaki.

Składniki

ok. 1 kg ziemniaków

0,5 kg mięsa mielonego

0,5 kg pieczarek

2 duże cebule

1 puszka krojonych pomidorów

100 ml przecieru pomidorowego

30 dkg sera żółtego

sól, pieprz, tymianek, papryka mielona

zioła prowansalskie

przyprawa do pieczonych ziemniaczków

do podania ketchup nr VII Fanex

Sposób przygotowania

Ziemniaki ugotować i przestudzić.

1 cebulę zeszklić, dodać mięso, podsmażyć około 15 minut, dodać przecier pomidorowy, doprawić solą, pieprzem, papryką i świeżym tymiankiem.

Druga cebulę zeszklić i dodać do niej pokrojone pieczarki, podsmażyć aż odparuje woda i przyprawić do smaku.

Na dno żaroodpornego naczynia pokroić w plasterki ziemniaki, posypać przyprawą do ziemniaczków, na to mięso, pieczarki, ser, znowu ziemniaki, mięso, pomidory, ser. Posypać papryką i ziołami.

Zapiekać 45 minut w temperaturze 180 stopni. Smacznego 🙂

zapiekanka-ziemniaczana3

6 uwag do wpisu “Zapiekanka ziemniaczana

Dodaj komentarz