Tarta z brukselką

Składniki

ciasto:

20 dkg mąki

12 dkg margaryny

1 łyżeczka soli

3-4 łyżki zimnej wody

farsz:

1 filet z kurczaka

1 czerwona papryka

1 cebula

25 dkg brukselski

3 jajka

3 łyżki jogurtu

1 kulka mozzarelli

sól, pieprz

słodka papryka

Sposób przygotowania

Z podanych składników zagnieść ciasto i wyłożyć nim formę do tarty o średnicy 26 cm.

Cebulę zeszklić. Dodać pokrojoną w paski paprykę i pokrojonego w kostkę, obsypanego przyprawami kurczaka. Podsmażyć. Przestudzić i wyłożyć na ciasto.

Brukselkę podgotować około 10 minut w osolonej wodzie z cukrem. Wyłożyć na ciasto.

Jajka roztrzepać, doprawić, dodać jogurt i startą mozzarellę. Masę wylać na tartę. Posypać słodką papryką.

Zapiekać w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 30-40 minut. Smacznego 🙂

5 uwag do wpisu “Tarta z brukselką

Dodaj komentarz