Kora

Bakaliowe blaty przełożone budyniowym kremem i brzoskwiniami, to pyszne połączenie, które jeszcze lepszego smaku nabiera podane ze schłodzonym, owocowym winem Monte Santi – ma piękny, intensywny kolor, owocowy zapach i wspaniały, słodkawy smak. Polecam!

kora-santikora2Składniki

ciasto:

5 białek

3 jajka

20 dag cukru

20 dag orzechów włoskich

20 dag wiórków kokosowych

2 łyżki mąki pszennej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

masa:

1 kostka masła

2 łyżki mąki pszennej

2 łyżki mąki ziemniaczanej

5 żółtek

1 cukier waniliowy

2 szklanki mleka

pół kieliszka spirytusu

dodatkowo:

duża puszka brzoskwiń w syropie

paczka biszkoptów (opcjonalnie)

1 tabliczka gorzkiej czekolady

1/2 szklanki sosu czekoladowego Fanex + 1 łyżeczka żelatyny

Sposób przygotowania

Ciasto: Oddzielić białka od żółtek. Z 8 białek ubić pianę, dodając powoli cukier. Gdy będzie sztywna, delikatnie wymieszać ją z 3 żółtkami, zmielonymi orzechami, wiórkami kokosowymi oraz mąką pszenną wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Upiec 2 placki na małej blaszce 28x24cm w piekarniku nagrzanym do 170 stopni.

Brzoskwinie z puszki osączyć i pokroić je w kostkę. Czekoladę posiekać na drobne kawałki.

Krem: Żółtka roztrzepać, połączyć z cukrem i obiema mąkami i rozmieszać połową z szklanki mleka. Resztę mleka zagotować, wlać przygotowany budyń i mieszać aż zgęstnieje. Masło utrzeć, dodać wystudzony budyń, na koniec wymieszać z czekoladą i spirytusem.

Na jeden z blatów wyłożyć połowę kremu, na to opcjonalnie biszkopty nasączone kawą i pokrojone w kostkę brzoskwinie. Przykryć drugim blatem.

Żelatynę naomczyć w 2 łyżkach wody i rozpuścić w kąpieli wodnej. Sos czekoladowy podgrzać i wymieszać z żelatyną, przestudzić, żeby sos zaczął tężeć i udekorować ciasto. Smacznego 🙂

kora

Bakaliowe wypieki piekłam wspólnie z :

Joasią – Murzynek z bakaliami
Gosią – Jaglane ciasteczka z bakaliami
Joasią – Ciastka Pieguski czekoladowo-pomarańczowe
Bożeną – Mufinki z bakaliami
Magdą – Szybka babka z rodzynkami
Dorotą – Keks z bakaliami

dsc_7779

Advertisements

23 uwagi do wpisu “Kora

  1. Cudowne ciasto. Zrobiłam je na Święta- jako element zaskoczenia dla domowników i gości- niespodzianka się udała wyśmienicie. Jedno zastrzeżenie to co do kremu: krem ze spirytusem mi się zważył, ale zrobiłam drugi bez niego i było okey. Będę polecać przepis i kopiuje go do swojego bloga:karmelkat.blog.pl. Dzięki serdeczne.

    Lubię

  2. Lubię ciasta z orzechami, może dlatego że mam ich pod dostatkiem i ładuje gdzie się da 🙂 Przyda mi się Twój przepis 🙂 Dziękuję za wspólne pieczenie i pozdrawiam serdecznie 🙂

    Liked by 1 osoba

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s