Flądra w prawdziwkach

Składniki:

2 flądry

1 szklanka odgotowanych prawdziwków

1 cebula

3-4 łyżki śmietany

olej i masło

mąka

sól i pieprz

Przygotowanie:

Flądrze odciąć głowę i odłączyć od tułowia razem z wnętrznościami. Następnie naciąć rybę wzdłuż od głowy do ogona i odkrawać filet w stronę płetw. W ten sposób z każdej ryby otrzymujemy 4 fileciki.

Następnie fileciki obsypać solą i pieprzem, obtoczyć w mące i obsmażyć na rozgrzanym oleju. Na patelni rozgrzać olej z 2 łyżkami masła, dodać posiekaną cebulę i zeszklić. Dodać grzyby, podsmażyć i zalać śmietaną wymieszaną z niewielka ilością wody. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Rybę przełożyć do sosu i podsmażyć 2-3 minuty. Podawać z ziemniakami z wody.

Flądrę można zastąpić dowolnym filetem rybnym.

fladra-w-prawdziwkach

3 uwagi do wpisu “Flądra w prawdziwkach

Dodaj komentarz