Bakaliowe blaty przełożone budyniowym kremem i brzoskwiniami, to pyszne połączenie, które jeszcze lepszego smaku nabiera podane ze schłodzonym, owocowym winem Monte Santi – ma piękny, intensywny kolor, owocowy zapach i wspaniały, słodkawy smak. Polecam!
ciasto:
5 białek
3 jajka
20 dag cukru
20 dag orzechów włoskich
20 dag wiórków kokosowych
2 łyżki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
masa:
1 kostka masła
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
5 żółtek
1 cukier waniliowy
2 szklanki mleka
pół kieliszka spirytusu
dodatkowo:
duża puszka brzoskwiń w syropie
paczka biszkoptów (opcjonalnie)
1 tabliczka gorzkiej czekolady
1/2 szklanki sosu czekoladowego Fanex + 1 łyżeczka żelatyny
Sposób przygotowania
Ciasto: Oddzielić białka od żółtek. Z 8 białek ubić pianę, dodając powoli cukier. Gdy będzie sztywna, delikatnie wymieszać ją z 3 żółtkami, zmielonymi orzechami, wiórkami kokosowymi oraz mąką pszenną wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Upiec 2 placki na małej blaszce 28x24cm w piekarniku nagrzanym do 170 stopni.
Brzoskwinie z puszki osączyć i pokroić je w kostkę. Czekoladę posiekać na drobne kawałki.
Krem: Żółtka roztrzepać, połączyć z cukrem i obiema mąkami i rozmieszać połową z szklanki mleka. Resztę mleka zagotować, wlać przygotowany budyń i mieszać aż zgęstnieje. Masło utrzeć, dodać wystudzony budyń, na koniec wymieszać z czekoladą i spirytusem.
Na jeden z blatów wyłożyć połowę kremu, na to opcjonalnie biszkopty nasączone kawą i pokrojone w kostkę brzoskwinie oraz reszta kremu. Przykryć drugim blatem.
Żelatynę naomczyć w 2 łyżkach wody i rozpuścić w kąpieli wodnej. Sos czekoladowy podgrzać i wymieszać z żelatyną, przestudzić, żeby sos zaczął tężeć i udekorować ciasto. Smacznego 🙂
Bakaliowe wypieki piekłam wspólnie z :
Joasią – Murzynek z bakaliami
Gosią – Jaglane ciasteczka z bakaliami
Joasią – Ciastka Pieguski czekoladowo-pomarańczowe
Bożeną – Mufinki z bakaliami
Magdą – Szybka babka z rodzynkami
Dorotą – Keks z bakaliami
Boskie ciacho, zapewne wyśmienite w smaku 🙂
PolubieniePolubienie
Dziękuję i polecam 🙂
PolubieniePolubienie
Bardzo pięknie wygląda. ale i pewnie tak smakuje.
PolubieniePolubienie
Dziękuję 🙂 Różnorodność składników sprawia, że każdy znajdzie w tym cieście coś dla siebie 🙂
PolubieniePolubienie
Mam dwa pytania. Na jaką wielkość blachy są to proporcje?. I jakich użyć biszkoptów?
PolubieniePolubienie
Blaszka 20×30 cm. Biszkopty zwykłe, ja używam okrągłych, ale podłużne też mogą być 🙂
PolubieniePolubienie
Cudowne ciasto. Zrobiłam je na Święta- jako element zaskoczenia dla domowników i gości- niespodzianka się udała wyśmienicie. Jedno zastrzeżenie to co do kremu: krem ze spirytusem mi się zważył, ale zrobiłam drugi bez niego i było okey. Będę polecać przepis i kopiuje go do swojego bloga:karmelkat.blog.pl. Dzięki serdeczne.
PolubieniePolubienie
Krem budyniowy niestety ma to do siebie, że bardzo lubi się ważyć, z różnych przyczyn Mi też się to zdarza. Cieszę się, że ciacho posmakowało 🙂
PolubieniePolubienie
Pyszne ciacho, dobre wino. Czegóż chcieć więcej w niedzielne, leniwe popołudnie 🙂 Dzięki za wspólną zabawę!
PolubieniePolubione przez 1 osoba
I ja dziękuję:)
PolubieniePolubienie
Lubię ciasta z orzechami, może dlatego że mam ich pod dostatkiem i ładuje gdzie się da 🙂 Przyda mi się Twój przepis 🙂 Dziękuję za wspólne pieczenie i pozdrawiam serdecznie 🙂
PolubieniePolubione przez 1 osoba
I ja uwielbiam dodawać orzechy do wszystkiego 🙂
PolubieniePolubienie
Bardzo smaczne ciacho upiekłaś 🙂 Dziękuję za wspólne pieczenie 🙂
PolubieniePolubione przez 1 osoba
I ja dziękuję 🙂
PolubieniePolubienie
ale super ciacho 😉
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Dzięki 🙂
PolubieniePolubienie
Wspaniałe ciasto 🙂 Dziękuję za wspólną zabawę 🙂
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Dziękuję również 🙂
PolubieniePolubienie
Od dawna chcę je zrobić. Piękne zdjęcia i smaczne ciacho. Dziękuję za wspólne pieczenie.
PolubieniePolubione przez 1 osoba
I ja dziękuję 🙂 Polecam 🙂
PolubieniePolubienie
Ciasto wygląda przepysznie Kasiu 🙂
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Dzięki 🙂 Nawet mojemu nie-amatorowi słodkości smakowało 🙂
PolubieniePolubienie
Mam pytanie odnośnie kremu, bo w przepisie jest napisane aby na jeden blat wyłożyć połowę kremu, a nie jest napisane co z drugą połową kremu. Pozdrawiam
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Już poprawiłam 🙂 Pozdrawiam 🙂
PolubieniePolubienie