Jedna z potraw na wigilijnym stole
Składniki
kompot z suszu:
200 g suszonych jabłek
kilka suszonych gruszek
wedle uznania inne suszone owoce
2-3 łyżki miodu
kluski:
200 g mąki
1 jajko
szczypta soli
woda
Sposób przygotowania
Suszone owoce zalać wodą i odcedzić. Ponownie zalać wodą i odstawić, najlepiej na noc. Kompot zagotować. Kiedy lekko przestygnie dodać miód.
Z mąki, soli, jajka i wody wyrobić sprężyste ciasto. Rozwałkować i pokroić w cienkie paseczki. Makaron ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić i wystudzić.
Makaron rozłożyć do miseczek i zalać kompotem. Smacznego 🙂
chętnie bym spróbowała,ale bez makaronu 🙂 Moja babcia robiła taką zupę z suszu z makaronem, ale mówiąc szczerze nie lubię zup na słodko z czymś innym niż groszek ptysiowy 😉
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Ja w ogóle zup na słodko nie lubię, ale to jest wyjątek 🙂 U mojej prababci się tak robiło 🙂
PolubieniePolubienie