Na stronie SmakujLokalnie możecie zamówić paczkę zdrowych, ekologicznych produktów od lokalnych producentów. Paczka jest gotowa do odbioru w piątek, abyście mogli się cieszyć w sobotę rano pysznym śniadaniem 🙂 U mnie na stole pojawiły się kanapki z twarożkiem i jajka na miękko 🙂 Śniadanie podałam na przepięknej wypalanej desce od Deseczkowo 🙂 Michał to wspaniały artysta, a jego deseczki ozdobią każda kuchnię 🙂 Zajrzyjcie na jego stronę i wybierzcie coś dla siebie 🙂
Składniki:
4 jajka wiejskie od kur z wolnego wybiegu, karmione pszenicą, owsem, jęczmieniem oraz trawą dzięki czemu mają naturalny kolor, nie są blade ani pomarańczowe od kukurydzy
1 opakowanie twarożku (150 g) ser kwasowo-podpuszczkowy z serowarni zagrodowej z świeżego niepasteryzowanego mleka krowiego, bez konserwantów
chleb razowy żytni z dodatkiem siemienia lnianego i ziarna słonecznika na zakwasie pieczony w kamiennym piecu opalanym drewnem. W wytwarzaniu ciasta nie używa się drożdży. Mąka razowa jak sama nazwa wskazuje jest “porazowana”, przecięta w młynie tylko raz, co w połączeniu z nasionami lnu wpływa na drożność jelit ale również nie podnosi cukru we krwi.
1/2 pęczka rzodkiewek
1/2 pęczka szczypiorku
2-3 łyżki jogurtu naturalnego
sól, pieprz
Przygotowanie:
Rzodkiewkę pokroić w kosteczkę, szczypiorek posiekać, dodać do twarożku razem z jogurtem, doprawić do smaku solą i pieprzem i dokładnie wymieszać. Twarożek nakładać na kromki chleba. Jajka ugotować na miękko, wedle uznania i podawać z kanapkami. Smacznego 🙂
Jedna uwaga do wpisu “Śniadanie ze SmakujLokalnie :)”