Składniki:
50 dkg udźca cielęcego
100 g boczku
1 cebula
1/2 szklanki białego wina
1/2 szklanki bulionu
1/2 szklanki kremówki
3 łyżki musztardy dijon
2 łyżki masła
2 łyżki oleju
płaska łyżka mąki
łyżeczka ziół prowansalskich
sól
pieprz
Przygotowanie:
Z mięsa usunąć błonki i pokroić na kotlety, posypać pieprzem i obsmażyć na maśle z olejem. Zdjąć z patelni. Na tłuszcz ze smażenia mięsa wrzucić pokrojoną w drobną kosteczkę cebulę oraz pokrojony drobno boczek. Podsmażyć. Oprószyć mąką, wlać wino i bulion. Wymieszać i gotować, aż połowa płynu odparuje. Dodać musztardę, zioła, wlać śmietanę i włożyć mięso. Dusić pod przykryciem na średnim ogniu ok. 10 min, aż mięso zmięknie. Na koniec posypać solą. Podawać np. z ziemniakami z wody.
Prezentuje się genialnie 😊Aż ślinka cieknie 😊
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Dziękuję 🙂
PolubieniePolubienie
Kasiu!
Delikatne mięso, pyszne dodatki, mniam:)
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Dziękuję 🙂
PolubieniePolubienie