Cielęcina dijon

Składniki:

50 dkg udźca cielęcego
100 g boczku
1 cebula
1/2 szklanki białego wina
1/2 szklanki bulionu
1/2 szklanki kremówki
3 łyżki musztardy dijon
2 łyżki masła
2 łyżki oleju
płaska łyżka mąki
łyżeczka ziół prowansalskich
sól
pieprz

Przygotowanie:
Z mięsa usunąć błonki i pokroić na kotlety, posypać pieprzem i obsmażyć na maśle z olejem. Zdjąć z patelni. Na tłuszcz ze smażenia mięsa wrzucić pokrojoną w drobną kosteczkę cebulę oraz pokrojony drobno boczek. Podsmażyć. Oprószyć mąką, wlać wino i bulion. Wymieszać i gotować, aż połowa płynu odparuje. Dodać musztardę, zioła, wlać śmietanę i włożyć mięso. Dusić pod przykryciem na średnim ogniu ok. 10 min, aż mięso zmięknie. Na koniec posypać solą. Podawać np. z ziemniakami z wody.

Cielęcina dijon

5 uwag do wpisu “Cielęcina dijon

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s