Rolada kakaowa z wiśniami i lekką masą serową
Składniki
biszkopt:
5 jaj
5 łyżek cukru
5 łyżek mąki
1 łyżka kakao
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
masa:
350 g serka naturalnego
200 ml jogurtu naturalnego
1 cukier waniliowy
1,5 łyżki żelatyny
dodatkowo:
1 słowik konfitury wiśniowej
1/2 kieliszka spirytusu
½ szklanki mocnej kawy
Sposób przygotowania
Z podanych składników przygotować biszkopt i upiec go na dużej, płaskiej blaszce (45×30) wyłożonej pergaminem. Piec w temperaturze 180-200 stopni, maksymalnie 15 minut, po wyjęciu z piekarnika, ciepłego biszkopta przykryć ściereczką i zrolować razem z nią.
Gdy biszkopt wystygnie, rozwinąć go i zerwać papier. Kawę wymieszać ze spirytusem i nasączyć biszkopta, a następnie rozsmarować na nim konfitury.
Ser zmiksować na puszystą masę razem z jogurtem i cukrem waniliowym. Na końcu dodać rozpuszczoną w kąpieli wodnej i przestudzoną żelatynę. Tak przygotowaną masę rozsmarować na konfiturach.
Roladę delikatnie zwinąć i schłodzić. Smacznego 🙂
Takie pyszności w środku tygodnia… Trudno się oprzeć 🙂
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Czasem trzeba 😉
PolubieniePolubienie
chyba się skuszę i zrobię na święta 🙂
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Polecam 🙂
PolubieniePolubienie