Szpinakowy biszkopt z jogurtem i owocami

Składniki:

6 jajek

1 szklanka mąki pszennej (130 g)

130 g erytrytolu

200 g mrożonego szpinaku w brykiecie, po odciśnięciu 150 g

1 łyżeczka proszku do pieczenia

krem:

35- g melona

1 puszka brzoskwiń w syropie

600 g jogurtu naturalnego

1 cukier waniliowy

3 łyżki żelatyny + 1/2 szklanki mleka

24 g chia

1 łyżeczka pasty waniliowej

dodatkowo:

1 galaretka

1 kieliszek spirytusu

Przygotowanie:

Białka jajek ubić na sztywno ze słodzikiem, zmiksować z żółtkami, a następnie wymieszać z mąką, proszkiem do pieczenia i odciśniętym szpinakiem. Wylać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i piec około 35 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni. Wystudzić.

Żelatynę zalać mlekiem, a kiedy spęcznieje podgrzać do rozpuszczenia i wystudzić.  Galaretkę rozpuścić w 2 szklankach gorącej wody i odstawić do wystudzenia. Odsączone z syropu brzoskwinie i obranego ze skórki melona pokroić w kostkę. 1/2 szklanki syropu z brzoskwiń wymieszać ze spirytusem i dopełnić wodą. Nasączyć biszkopt. Jogurt zmiksować z cukrem waniliowym, chia, pastą waniliową i żelatyną. Wymieszać z owocami. Wyłożyć na biszkopt. Odstawić do lodówki. Na ciasto wyłożyć tężejącą galaretkę i odstawić do schłodzenia, najlepiej na cała noc. Smacznego 🙂

Biszkopt ze szpinakiem i kremem jogurtowym z owocami

8 uwag do wpisu “Szpinakowy biszkopt z jogurtem i owocami

Dodaj komentarz