Składniki:
300 g mąki
250 g filetów rybnych, u mnie kostka z mintaja
25 g drożdży + 1/2 łyżeczki cukru
1 cebula
1 marchewka
1/2 pietruszki
1 ząbek czosnku
1 łyżka posiekanego koperku
sól
Przygotowanie:
Cebulę posiekać, obrana marchewkę zetrzeć na tarce o grubym oczku, pietruszkę drobno pokroić. Warzywa wrzucić na patelnię, podlać niewielka ilością wody i smażyć do jej odparowania. Rybę drobno pokroić i dodać do warzyw. Podsmażyć aż zmieni kolor, dodać koperek i doprawić.
Drożdże rozmieszać z cukrem. Do mąki dodać sól, zaczyn i tyle ciepłej wody, ze powstało ciasto o konsystencji gęstej śmietany. Dodać warzywa z ryba i wymieszać. Kiedy podrośnie smażyć placuszki. Smacznego 🙂