Składniki:
1 główka kapusty
1,3 kg szynki wieprzowej
2 szklanki ryżu
1 szklanka czerwonej soczewicy
500 g pieczarek
3 cebule
sól, pieprz
słodka papryka, zioła prowansalskie
Przygotowanie:
Mięso pokroić na kawałki i ugotować do miękkości w osolonej wodzie. Odcedzić, wystudzić i zmielić w maszynce. Kapustę sparzyć i obrać liście, przyciąć najgrubszy nerw. Soczewicę zalać 2 szklankami wody, posolić i gotować do niewchłonięcia całego płynu. Ryż zalać 4 szklankami wody, posolić i gotowa c do wchłonięcia całego płynu. Cebulę obrać i pokroić w kostkę, podsmażyć. Pieczarki pokroić, podsmażyć do odparowania soku, doprawić. Mięso, ryż, soczewicę, cebulę i pieczarki wymieszać dokładnie i doprawić do smaku. Porcje farszu nakładać na liście i zwijać. Gołąbki układać na naczyniu do zapiekania. Mi wyszło 27. Gołąbki podlać około 1 szklanką płynu, ja rozpuściłam 1/2 kostki rosołowej w wodzie z kapusty. Zapiekać około 1,5-2 godzin w piekarniku nagrzanym do 190 stopni. Podawać z ulubionym sosem lub ketchupem. Smacznego 🙂
pysznie nadziane!
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Dzięki 🙂
PolubieniePolubienie
Ceiakwe połączenie 🙂
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Dziękuję i pozdrawiam 🙂
PolubieniePolubienie