Chleb pszenno-żytni

Składniki:

po 250 g g mąki pszennej i mąki chlebowej żytniej

40 g drożdży + łyżeczka cukru + 1/4 szklanki ciepłej wody

1/3 kostki masła

1 szklanka zakwasu na żurek

1 łyżeczka soli

Przygotowanie:

Z drożdży, cukru i mąki przygotować zaczyn. Do miski wsypać obie mąki, wlać wyrośnięty zaczyn i żyrem oraz rozpuszczone masło. Zagnieść elastyczne ciasto i odstawić w ciepłe miejsce pod przykryciem do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto zagnieśc i przełożyć do natłuszczonej keksówki, odstawić, żeby podrosło, a następnie wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na około 40 minut.

Chelb pszenno-żytni

 

2 uwagi do wpisu “Chleb pszenno-żytni

Dodaj komentarz