Składniki:
po 250 g g mąki pszennej i mąki chlebowej żytniej
40 g drożdży + łyżeczka cukru + 1/4 szklanki ciepłej wody
1/3 kostki masła
1 szklanka zakwasu na żurek
1 łyżeczka soli
Przygotowanie:
Z drożdży, cukru i mąki przygotować zaczyn. Do miski wsypać obie mąki, wlać wyrośnięty zaczyn i żyrem oraz rozpuszczone masło. Zagnieść elastyczne ciasto i odstawić w ciepłe miejsce pod przykryciem do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto zagnieśc i przełożyć do natłuszczonej keksówki, odstawić, żeby podrosło, a następnie wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na około 40 minut.
to ja kromeczkę poproszę!
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Częstuj się 🙂
PolubieniePolubienie