Pleśniak z borówkami

Składniki

400 g mąki pszennej
1 kostka masła
4 jaja
3/4 szklanki erytrytolu lub cukru
1 cukier waniliowy
1 łyżka kakao
2-3 łyżki jogurtu naturalnego
1 łyżeczka proszku do pieczenia

250 g borówek + 1 łyżka mąki ziemniaczanej

Przygotowanie:

Mąkę, masło, żółtka, jogurt, cukier waniliowy i proszek do pieczenia zagnieść i podzielić na trzy części. Jedną część ciasta rozwałkować i wyłożyć nią blachę o wymiarach ok 20×25 cm. Drugą część pomieszać z kakao i zetrzeć na pierwszą, na to wysypać borówki obsypane mąką ziemniaczaną. Ubić panię z białek i cukru i rozsmarować na owocach. Na wierzch zetrzeć trzecią część ciasta i całość wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 45 minut do godziny. Przed podaniem można posypać cukrem pudrem. Smacznego 🙂

Pleśniak z borówkami

Dodaj komentarz