Ciasto marchewkowe z serem

Składniki:

3 marchewki, ok. 260 g

4 jajka

160 g mąki pszennej

80 g płatków owsianych

50 g jogurtu naturalnego

100 g erytrytolu

1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

garść orzechów włoskich

krem:

1 kostka sera chudego

1 opakowanie skyru waniliowego

2-3 łyżki masła orzechowego

Przygotowanie:

Marchewkę zetrzeć na tarce o drobnym oczku. Białka jaj ubić na sztywno ze słodzidłem, zmiksować z żółtkami, dodać mąkę, zmielone płatki owsiane, marchewkę, proszek do pieczenia i jogurt. Dokładnie wymieszać i wylać na wyłożoną papierem blaszkę (wymiary ok. 20×25 cm). Piec około 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Po wystudzeniu przekroić na dwa blaty i lekko nasączyć kawą. Twaróg zmiksować za pomocą blendera, a następnie połączyć z jogurtem i masłem orzechowym. Na cieście rozsmarować większość kremu, przykryć drugą połową ciasta. Na wierzchu rozsmarować resztę kremu i posypać zmielonymi orzechami. Schłodzić. Smacznego 🙂

Ciasto merchewkowe z serem

2 uwagi do wpisu “Ciasto marchewkowe z serem

Dodaj komentarz