Składniki:
3 marchewki, ok. 260 g
4 jajka
160 g mąki pszennej
80 g płatków owsianych
50 g jogurtu naturalnego
100 g erytrytolu
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
garść orzechów włoskich
krem:
1 kostka sera chudego
1 opakowanie skyru waniliowego
2-3 łyżki masła orzechowego
Przygotowanie:
Marchewkę zetrzeć na tarce o drobnym oczku. Białka jaj ubić na sztywno ze słodzidłem, zmiksować z żółtkami, dodać mąkę, zmielone płatki owsiane, marchewkę, proszek do pieczenia i jogurt. Dokładnie wymieszać i wylać na wyłożoną papierem blaszkę (wymiary ok. 20×25 cm). Piec około 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Po wystudzeniu przekroić na dwa blaty i lekko nasączyć kawą. Twaróg zmiksować za pomocą blendera, a następnie połączyć z jogurtem i masłem orzechowym. Na cieście rozsmarować większość kremu, przykryć drugą połową ciasta. Na wierzchu rozsmarować resztę kremu i posypać zmielonymi orzechami. Schłodzić. Smacznego 🙂
już chcę kawałek!
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Zapraszam 🙂
PolubieniePolubienie