Składniki:
ok. 1 kg ziemniaków
ok. 1 szklanka mąki
1 jajko
1 łyżeczka soli
pieprz
3/4 kg szynki wieprzowej
ok. 1 kg pomidorów
2 cebule
kilka ziaren jałowca
liść laurowy
2-3 ziela angielskie
sól, pieprz
1 łyżeczka pasty z ostrych papryczek
słodka papryka, zioła prowansalskie
Przygotowanie:
Ziemniaki ugotować i wystudzić.
Cebulę pokroić w piórka. W rondlu rozgrzać olej i zeszklić cebulę. Dodać pokrojoną w kostkę szynkę i obsmażyć. Pomidory obrać i pokroić w kostkę, dodać do mięsa razem z pastą paprykową i resztą przypraw. Dusić do miękkości mięsa.
Ziemniaki przecisnąć przez praskę, dodać mąkę, jajko, sól i pieprz, krótko zagnieść. Podzielić na 3 części, każdą uformować w cienki rulon, delikatnie przygnieść nożem i pokroić skośnie na 3-4-centymetrowe kawałki. Wrzucać partiami na osolony wrzątek i wyciągać minutę po wypłynięciu. Podawać z sosem. Smacznego 🙂
akurat dziś mam ochotę na kopytka 🙂
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Ja chyba niedługo powtórzę 😉
PolubieniePolubienie
Kasiu
Ciekawy pomysł z dodatkami do kopytek 😀
Smacznego życzyć wypada tylko ❤️
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Dziękuję i pozdrawiam 🙂
PolubieniePolubienie