Składniki:
400 g obranej dyni
150 g mrożonego groszku
1 łyżka masła
2 płaskie łyżki mąki pszennej
1 szklanka mleka
2 łyżeczki jarzynki
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka ostrego ajwaru
1 łyżeczka słodkiej papryki
1/2 łyżeczki mielonego imbiru,
1/3 łyżeczki kurkumy
Przygotowanie:
Dynie pokroić w kostkę. W rondlu rozpuścić masło, wrzucić dynię i podsmażyć kilka minut. Dodać groszek, podlać wodą i zagotować. Mleko wymieszać z mąką i przyprawami, wlać o warzyw i całość gotować około 15 minut. W razie potrzeby doprawić do smaku.
pyszny dodatek do obiadu!
PolubieniePolubione przez 1 osoba
W sezonie na dynię trzeba korzystać 🙂 A Babcia wyhodowała w ogródku całkiem pokaźny zapas 😀
PolubieniePolubienie