Portugalskie babeczki Pastéis de nata

Składniki:

1 płat ciasta francuskiego

2 szklanki mleka

2 łyżki mąki pszennej

2 łyżki mąki ziemniaczanej

2 jajka

1 cukier waniliowy

1 łyżeczka pasty waniliowej

4 łyżki cukru

Przygotowanie:

Ciasto francuskie podzielić na 12 porcji i kwadratami ciasta wykleić foremkę do muffinek. Można odciąć wystające brzegi. Do garnka wlać 1,5 szklanki mleka i podgrzewać. W misce roztrzepać jajka z cukrem, pastą waniliowa i mąkami oraz 1.2 szklanki mleka. Kiedy mleko w garnku się zagotuje, wlać masę jajeczną i mieszać z zgęstnienia. Gorący krem budyniowy nakładać do babeczek i całość wstawić o piekarnika nagrzanego do 250 stopni na 10 minut. Smacznego 🙂

Jedna uwaga do wpisu “Portugalskie babeczki Pastéis de nata

Dodaj komentarz