Składniki:
1 płat ciasta francuskiego
2 szklanki mleka
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 jajka
1 cukier waniliowy
1 łyżeczka pasty waniliowej
4 łyżki cukru
Przygotowanie:
Ciasto francuskie podzielić na 12 porcji i kwadratami ciasta wykleić foremkę do muffinek. Można odciąć wystające brzegi. Do garnka wlać 1,5 szklanki mleka i podgrzewać. W misce roztrzepać jajka z cukrem, pastą waniliowa i mąkami oraz 1.2 szklanki mleka. Kiedy mleko w garnku się zagotuje, wlać masę jajeczną i mieszać z zgęstnienia. Gorący krem budyniowy nakładać do babeczek i całość wstawić o piekarnika nagrzanego do 250 stopni na 10 minut. Smacznego 🙂
Jedna uwaga do wpisu “Portugalskie babeczki Pastéis de nata”