Zupa z ciecierzycą z chlebkami naan

Składniki:

1 puszka ciecierzycy

1 puszka krojonych pomidorów

1 puszka mleka kokosowego light

100 g pieczarek

1 cebula

2 ząbki czosnku

papryczka chili

sól

chlebki naan:

100 g mąki

10 g drożdży

1 łyżeczka cukru

1 łyżeczka soli

50 ml wody

50 ml jogurtu naturalnego

Przygotowanie:

Cebulę obrać, pokroić w kostkę, zeszklić w rondlu spryskanym olejem, a następnie podsmażyć z pokrojonymi pieczarkami. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i posiekaną papryczkę chili, podsmażyć minutę i dodać pozostałe składniki. Doprawić do smaku i gotować około 30 minut.

Drożdże wymieszać z woda i cukrem. Mąkę wymieszać z pozostałym składnikami i spienionym zaczynem. Zagnieść ciasto i odstawić do wyrośnięcia. Ciasto podzielić na 6 części, rozwałkować cienko i smażyć na suchej patelni z oby stron.

Zupę podawać z chlebkami. Smacznego 🙂

2 porcje. 1 porcja 570 kcal. W 99; T 15; B 19;

4 uwagi do wpisu “Zupa z ciecierzycą z chlebkami naan

Dodaj komentarz