Tarta jaglana z rybą

Składniki:

200 g kaszy jaglanej

4 jajka

300 g fileta z ulubionej ryby, u mnie dorsz

200 g mrożonego groszku

100 g szpinaku

120 g sera żółtego

50 g jogurtu naturalnego

sól, pieprz

słodka papryka

zioła prowansalskie

przyprawa do ryb

Przygotowanie:

Kasze wypłukać, przelać wrzątkiem, a następnie ugotować w 2,5 szklanki osolonej wody. Przestudzić.

Rybę pokroić w kostkę i posypać przyprawą. Groszek wrzucić na patelnię i chwilę podsmażyć, kiedy rozmarznie dodać rybę. Podsmażyć 5 minut i dodać opłukany szpinak, smażyć dopóki nie zwiędnie. Do kaszy wbić dwa jajka, dodać przyprawy i rozgnieść tłuczkiem do ziemniaków. Formę do tarty natłuścić, wyłożyć kaszę i ugnieść. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na poł godziny. Na kasze wyłożyć farsz. Pozostałe jajka roztrzepać z jogurtem, pieprzem i solą, wylać na farsz. Wierzch posypać serem, papryką i ziołami. Piec 30-40 minut. Smacznego 🙂

4 porcje. 1 porcja to 470 kcal. W 45; B 36; T 15;

3 uwagi do wpisu “Tarta jaglana z rybą

Dodaj komentarz