Przepis z IG @fit_przepisy_baletnicy 🙂
Składnikii:
200 g jogurtu naturalnego
4 jajka.
150 g mąki kukurydzianej.
Można użyć mąki orkiszowej jasnej lub zwykłej
150-200 g owoców, u mnie czereśnie i jagody
35 g ksylitolu. Jeśli lubicie bardziej słodkie wypieki, dodajemy 50-60 g. Ksylitol można zamienić na zwykły cukier.
1 łyżeczka proszku do pieczenia.
Przygotowanie:
Całe jajka z ksylitolem zmiksować na najwyższych obrotach przez około 5 minut. Masa ma stać się jasna i bardzo puszysta. Dodać jogurt i ponownie zmiksować, na małych obrotach. Dodać mąkę, proszek i ponownie zmiksować na małych obrotach. Ciasto przełożyć do formy, u mnie kwadratowa 20×20 cm, posypać owocami oprószonymi mąką ziemniaczaną. Ciasto wstawić do piekarnika, 180 stopni góra -dół. Piec 40 minut. Smacznego 🙂
pycha!
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Oj tak 🙂
PolubieniePolubienie
Ciacho wygląda bardzo apetycznie, lubię takie ciacha na jogurcie, a jak jeszcze są z owocami to w ogóle super 🙂
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Teraz obowiązkowo z owocami 🙂
PolubieniePolubienie
Fantastycznie wygląda. Powiem Ci szczerze ,że boję się pieczonych ciast na jogurcie…zawsze wychodzi mi zakalec i nie mam pojęcia dlaczego….?
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Mi też zawsze wychodził zakalec, to chyba drugi przepis, który się udaje 🙂 ostatnio robiłam na kefirze i też wyszedł piękny zakalec, ale smaczny 🙂
PolubieniePolubienie