Jogurtowiec Baletnicy

Przepis z IG @fit_przepisy_baletnicy 🙂

Składnikii:
200 g jogurtu naturalnego
4 jajka.
150 g mąki kukurydzianej.
Można użyć mąki orkiszowej jasnej lub zwykłej
150-200 g owoców, u mnie czereśnie i jagody
35 g ksylitolu. Jeśli lubicie bardziej słodkie wypieki, dodajemy 50-60 g. Ksylitol można zamienić na zwykły cukier.
1 łyżeczka proszku do pieczenia.

Przygotowanie:

Całe jajka z ksylitolem zmiksować na najwyższych obrotach przez około 5 minut. Masa ma stać się jasna i bardzo puszysta. Dodać jogurt i ponownie zmiksować, na małych obrotach. Dodać mąkę, proszek i ponownie zmiksować na małych obrotach. Ciasto przełożyć do formy, u mnie kwadratowa 20×20 cm, posypać owocami oprószonymi mąką ziemniaczaną. Ciasto wstawić do piekarnika, 180 stopni góra -dół. Piec 40 minut. Smacznego 🙂

8 uwag do wpisu “Jogurtowiec Baletnicy

Dodaj komentarz