Pałki pieczone w sosie orzechowym

Składniki:

ok. 1 kg pałek i skrzydełek z kurczaka

marynata:

1/2 szklanki orzeszków ziemnych

1 łyżka masła

2 ząbki czosnku

2 łyżeczki soli

2 łyżki octu ryżowego

4 łyżki jogurtu

po pół łyżeczki kurkumy, kardamonu i gałki muszkatołowej

po łyżeczce imbiru, wędzonej papryki, białego pieprzu

1 łyżka ketchupu

Przygotowanie:

Orzeszki zmielić, czosnek przecisnąć przez praskę, dodać resztę składników i dokładnie wymieszać, a następnie natrzeć mięso. Odstawić do lodówki, najlepiej na noc. Piec pod przykryciem około godziny, a następnie odkryć i przypić najlepiej z funkcją grill. Podawać z ulubionymi dodatkami. Smacznego 🙂

4 uwagi do wpisu “Pałki pieczone w sosie orzechowym

Dodaj komentarz