Tarta dyniowa

Przepis pochodzi z IG @fit przepisu od baletnicy

Przepis spód:
100 g mąki owsianej
100 g mąki ryżowej
+Około 20 g do wałkowania ciasta
(Może być również orkiszowa jasna, kukurydziana, ewentualnie zwykłą pszenna)
70 g zimnego masła
1 jajko
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka cukru kokosowego lub innego słodzidła
aromat waniliowy
Szczypta soli

Masa dyniowo-serowa:
2 opakowania serka bieluch light, ja dałam po 160 g chudego twarogu i jogurtu naturalnego
2 jajka
250 g upieczonej lub ugotowanej dyni
3 łyżki cukru kokosowego
(Możesz użyć innego słodzidła, jeżeli lubisz bardziej słodkie dodaj więcej)

Przygotowanie:

Masło zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Dodać mąkę, proszek, cukier, aromat. Rozetrzeć rękoma, dodać jajko i zagnieść ciasto. Ciasto rozwałkować i wyłożyć spód i boki tortownicy. Ciasto może ciężko się wałkować, wtedy dosypać mąki lub po prostu wykleić rękoma tortownicę. Ja używam silikonowej, jeżeli używasz zwykłej, trzeba wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto nakłuć widelcem, położyć coś ciężkiego na wierzch (dzięki temu upiecze się równo) wstawić do piekarnika 180 stopni na 15 minut. Można również pominąć ten krok, nie piec spodu. Tarta również wyjdzie. Jajka, serek, dynię, cukier dokładnie zblendować. Masę przelać na podpieczony lub surowy spód. Wstawić z powrotem do piekarnika na około 40 minut. Kroimy po całkowitym wystygnięciu.

Dodaj komentarz