Kluski z makiem

Składniki:

200 g mąki

1 płaska łyżeczka soli

gorąca woda

200 g maku

50 g orzechów włoskich

2 łyżki miodu

1 łyżka cukru waniliowego

opcjonalnie 1 łyżeczka korzennych przypraw, u mnie mieszanka przypraw do kawy

Przygotowanie:

Mak zalać wodą i gotować około 20 minut. Wystudzić i zmielić w maszynce, wymieszać z miodem, cukrem, posiekanymi orzechami i przeprawami.

Mąkę wymieszać z sola i dolać tyle gorącej wody, aby zagnieść ciasto trochę luźniejsze niż na pierogi. Odrywać male porcje ciasta i formować w dłoni cienkie paluchy. Wrzucić na osolony wrzątek gotować 3-4 minuty od wypłynięcia. Osaczyć na durszlaku. Wymieszać z makiem. Przygotowywać w dniu podania, świeże są najlepsze 🙂

kluski z makiem

 

4 uwagi do wpisu “Kluski z makiem

Dodaj komentarz