Składniki:
200 g mąki
1 płaska łyżeczka soli
gorąca woda
200 g maku
50 g orzechów włoskich
2 łyżki miodu
1 łyżka cukru waniliowego
opcjonalnie 1 łyżeczka korzennych przypraw, u mnie mieszanka przypraw do kawy
Przygotowanie:
Mak zalać wodą i gotować około 20 minut. Wystudzić i zmielić w maszynce, wymieszać z miodem, cukrem, posiekanymi orzechami i przeprawami.
Mąkę wymieszać z sola i dolać tyle gorącej wody, aby zagnieść ciasto trochę luźniejsze niż na pierogi. Odrywać male porcje ciasta i formować w dłoni cienkie paluchy. Wrzucić na osolony wrzątek gotować 3-4 minuty od wypłynięcia. Osaczyć na durszlaku. Wymieszać z makiem. Przygotowywać w dniu podania, świeże są najlepsze 🙂
Kasieńko
Idealne dla mojego młodszego Syna, jest smakoszem wszystkiego makowego 😀
Serdeczności zostawiam🍵🤗
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Pozdrawiam 🙂
PolubieniePolubienie