Pierogi z kurczakiem i szpinakiem

Składniki:

ciasto:

ok. 1/2 kg mąki luksusowej Młynomag

1 jajko

1 łyżka oleju

1 łyżeczka soli

gorąca woda, tyle ile zabierze mąka

farsz:

1 kg mięsa drobiowego (z udek, filetów)

1/2 kg młodego szpinaku

1 cebula

1/2 główki czosnku

sól, pieprz

1 jajko

Przygotowanie:

Mięso ugotować w osolonej wodzie, odcedzić, ostudzić i zmielić w maszynce. Szpinak pokroić, niezbyt dokładnie. Cebulę zeszklić na niewielkiej ilości oleju, dodać szpinak i 3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę, smażyć około 10 minut. Doprawić solą i pieprzem.

Mięso wymieszać ze szpinakiem, doprawić do smaku solą, pieprzem i resztą czosnku. Na końcu dodać jajko i dokładnie wymieszać.

Z podanych składników wyrobić elastyczne ciasto i bardzo cienko je rozwałkować. Szklanką wycinać krążki i nakładać na nie farsz. Sklejać brzegi. Z tej ilości składników wyszło mi ok. 70 pierogów. Pierogi gotować w mocno osolonej wodzie, około 3 minut od wypłynięcia. Smacznego 🙂

pierogi z kurczakiem i szpiankiem

dsc_7790

3 uwagi do wpisu “Pierogi z kurczakiem i szpinakiem

Dodaj komentarz