Składniki:
ciasto:
ok. 1/2 kg mąki luksusowej Młynomag
1 jajko
1 łyżka oleju
1 łyżeczka soli
gorąca woda, tyle ile zabierze mąka
farsz:
1 kg mięsa drobiowego (z udek, filetów)
1/2 kg młodego szpinaku
1 cebula
1/2 główki czosnku
sól, pieprz
1 jajko
Przygotowanie:
Mięso ugotować w osolonej wodzie, odcedzić, ostudzić i zmielić w maszynce. Szpinak pokroić, niezbyt dokładnie. Cebulę zeszklić na niewielkiej ilości oleju, dodać szpinak i 3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę, smażyć około 10 minut. Doprawić solą i pieprzem.
Mięso wymieszać ze szpinakiem, doprawić do smaku solą, pieprzem i resztą czosnku. Na końcu dodać jajko i dokładnie wymieszać.
Z podanych składników wyrobić elastyczne ciasto i bardzo cienko je rozwałkować. Szklanką wycinać krążki i nakładać na nie farsz. Sklejać brzegi. Z tej ilości składników wyszło mi ok. 70 pierogów. Pierogi gotować w mocno osolonej wodzie, około 3 minut od wypłynięcia. Smacznego 🙂
myślę, że takie pirogi u mnie w domu zeszłyby od razu!
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Pierogi maja to do siebie, że znikają szybciej niż się je robi 🙂 Pozdrawiam 🙂
PolubieniePolubienie