Rosół

Składniki:

1-2 ćwiartki z kurczaka
szponder wołowy, ok. 40 dkg
opcjonalnie 20 dkg wątróbki
kilka suszonych grzybów
4 marchewki
1 pietruszka
1/2 selera
kawałek pora
gałązka lubczyku
1 liść laurowy
2 ziela angielskiego
sól, pieprz, przyprawa uniwersalna

Przygotowanie:

Ćwiartki oczyścić, zalać wodą razem ze szpondrem, zagotować i zebrać szumowiny. Jeśli dodajemy wątróbkę to należy ją odgotować w osobnym garnku i odcedzić. Włoszczyznę pokroić wedle uznania. Po zebraniu szumowin dorzucić liść laurowy i ziela angielskie, włoszczyznę i grzybki, przykryć i na bardzo małym gazie gotować do miękkości mięsa. Pod koniec gotowania dodać wątróbki i doprawić do smaku. Podawać gorący z makronem i ulubioną zieleniną 🙂

Dodaj komentarz