Składniki:
kopytka
1 kg ugotowanych ziemniaków
1,5 szklanki mąki
1 jajko
1 płaska łyżeczka soli
sos
1 cebula
1 laska kiełbasy
1/2 średniej cukinii
4 duże pomidory
100 g świeżego szpinaku
1/2 szklanki bulionu warzywnego Krakus
sól, pieprz
papryka słodka
zioła prowansalskie
pieprz kajeński
Przygotowanie:
Ugotowane ziemniaki przecisnąć przez praskę, dodać szklankę mąki, jajko, sól i zagnieść ciasto. Ciasto podzielić na porcje, podsypać pozostałą mąką i formować wałeczki, które pokroić na kopytka. Wrzucać na osolony wrzątek delikatnie mieszając i gotować 2-3 minuty od wypłynięcia.
Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na rozgrzanym oleju, dodać kiełbasę pokrojoną w półplasterki. Podsmażyć 5 minut i dodać obrane i pokrojone pomidory, podlać bulionem i smażyć około 20 minut. Cukinię wydrążyć i pokroić w kostkę, dodać do sosu, po około 10 minutach wrzucić szpinak, wymieszać, doprawić, smażyć jeszcze 5 minut.
Kopytek już wieki nie jadłam, ale muszę nadrobić zaległości, bo mi narobiłaś wielkiej ochoty 🙂
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Za mną już baaardzo długo chodziły i się w końcu zmobilizowałam 🙂
PolubieniePolubienie
kocham kopytka:)
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Ja też, a jakoś mi zawsze nie po drodze, żeby zrobić 🙂
PolubieniePolubienie
Uwielbiam kopytka!
PolubieniePolubione przez 1 osoba
🙂
PolubieniePolubienie