Kopytka w sosie pomidorowym

Składniki:

kopytka
1 kg ugotowanych ziemniaków
1,5 szklanki mąki
1 jajko
1 płaska łyżeczka soli

sos
1 cebula
1 laska kiełbasy
1/2 średniej cukinii
4 duże pomidory
100 g świeżego szpinaku
1/2 szklanki bulionu warzywnego Krakus
sól, pieprz
papryka słodka
zioła prowansalskie
pieprz kajeński

Przygotowanie:

Ugotowane ziemniaki przecisnąć przez praskę, dodać szklankę mąki, jajko, sól i zagnieść ciasto. Ciasto podzielić na porcje, podsypać pozostałą mąką i formować wałeczki, które pokroić na kopytka. Wrzucać na osolony wrzątek delikatnie mieszając i gotować 2-3 minuty od wypłynięcia.

Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na rozgrzanym oleju, dodać kiełbasę pokrojoną w półplasterki. Podsmażyć 5 minut i dodać obrane i pokrojone pomidory, podlać bulionem i smażyć około 20 minut. Cukinię wydrążyć i pokroić w kostkę, dodać do sosu, po około 10 minutach wrzucić szpinak, wymieszać, doprawić, smażyć jeszcze 5 minut.

kopytka w sosie pomidorowym2
#krakus #smacznieiszybko

Gotuj z Krakusem #smacznie i szybko!

7 uwag do wpisu “Kopytka w sosie pomidorowym

Dodaj komentarz