Składniki:
4 ćwiartki z kurczaka
2 szalotki
3 ząbki czosnku
1/2 papryczki chili
1 cm imbiru
1 łyżka przyprawy corma curry
2-3 łyżki sosu sojowego
1 puszka mleka kokosowego
2 łyżki oleju
Przygotowanie:
Na patelni rozgrzać olej i obsmażyć na nim udka. Przełożyć je do naczynia do zapiekania.
Szalotki obrać i posiekać i razem z przeciśniętym przez praskę czosnkiem wrzucić na olej ze smażenia udek, zeszklić, dodać obrany i pokrojony na kawałki imbir, pokrojoną w krążki papryczkę chili, przyprawę curry i sos sojowy. Całość podsmażyć i dodać do udek. Mięso zalać mleczkiem kokosowym, przykryć i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około godzinę. Mięso podawać z ryżem.
Ależ smakowita propozycja na obiad. Pysznie i „światowo”:-P
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Dziękuję Monia 😀
PolubieniePolubienie
Na kurczaczka jestem zawsze chętna 🙂 Pysznie się prezentuje 🙂
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Zapraszam na obiad 🙂
PolubieniePolubienie
Zapisuję przepis na przyszłość!
PolubieniePolubione przez 1 osoba
🙂
PolubieniePolubienie
jak aromatycznie 😉
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Uwielbiamy curry w każdym wydaniu 🙂
PolubieniePolubienie
Kasieńko!
Nigdy nie jadłam nic po wietnamsku, chętnie bym spróbowała Twojego dania.
Serdeczności ślę:)
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Polecam 🙂
PolubieniePolubienie