Wietnamski kurczak curry

Składniki:

4 ćwiartki z kurczaka
2 szalotki
3 ząbki czosnku
1/2 papryczki chili
1 cm imbiru
1 łyżka przyprawy corma curry
2-3 łyżki sosu sojowego
1 puszka mleka kokosowego
2 łyżki oleju

Przygotowanie:

Na patelni rozgrzać olej i obsmażyć na nim udka. Przełożyć je do naczynia do zapiekania.

Szalotki obrać i posiekać i razem z przeciśniętym przez praskę czosnkiem wrzucić na olej ze smażenia udek, zeszklić, dodać obrany i pokrojony na kawałki imbir, pokrojoną w krążki papryczkę chili, przyprawę curry i sos sojowy. Całość podsmażyć i dodać do udek. Mięso zalać mleczkiem kokosowym, przykryć i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około godzinę. Mięso podawać z ryżem.

Kurczak po wietnamsku

 

11 uwag do wpisu “Wietnamski kurczak curry

Dodaj komentarz