Składniki
ok. 1/2 kg dyni
2 bataty
1 szklanka aromatycznego bulionu (u mnie wołowy)
3/4 szklanki mleka
kawałek imbiru, ok. 4 cm
1/2 łyżeczki ostrej pasty paprykowej
pulpety:
30 dkg szynki wieprzowej
1 mała cebula
1 ząbek czosnku
1 jajko
bułka tarta
kromka czerstwego chleba
sól, pieprz
do podania:
jogurt
Sposób przygotowania przepisu:
Szynkę zmielić w maszynce razem z obraną cebulą i czosnkiem oraz chlebem. Do masy mięsnej dodać jajko i przyprawy, wyrobić dokładnie i formować małe pulpeciki. Obtaczać w bułce tartej i smażyć na średnio rozgrzanym oleju ze wszystkich stron.
Dynię i bataty obrać i pokroić w kostkę. Upiec do miękkości. Przełożyć do garnka, zalać bulionem, dodać starty imbir i pastę chili, gotować 10 minut, zmiksować za pomocą blendera. Wlać mleko, zagotować i doprawić do smaku solą i pieprzem. Zupę podawać z pulpecikami i łyżką jogurtu. Smacznego 🙂
Kasiu!
Ciekawy pomysł na podanie zupy z pulpecikami:)
Smacznie pozdrawiam:)
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Dziękuje i polecam 🙂
PolubieniePolubienie
Świetna propozycja, dwa dania w jednym!
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Dziękuje i polecam 🙂
PolubieniePolubienie