Jeżynowy sernik fit

Składniki:

600 g jeżyn

1 cukier waniliowy

4 łyżki żelatyny

2 szklanki płatków owsianych

2 banany

2 łyżki miodu

800 g jogurtu naturalnego (2 duże kubeczki)

500 brzoskwiń

1 galaretka

Przygotowanie:

Jeżyny opłukać, wrzucić do garnka, dodać cukier waniliowy i gotować około 20 minut, a następnie przetrzeć przez sitko, żeby pozbyć się pestek i szypułek. Żelatynę zalać 1/2 szklanki wody, a kiedy spęcznieje podgrzać do rozpuszczenia i wlać do masy jeżynowej, wymieszać i odstawić do wystygnięcia.

Płatki zmiksować w blenderze, dodać rozgniecionego banana i miód, ponownie zmiksować i wyłożyć na tortownicę, wyrównać i wstawić do lodówki. Jogurt zmiksować z wystudzoną masą jeżynową i wylać na owsiany spód. Na wierzchu ułożyć kawałki brzoskwiń. Wstawić do lodówki.

Galaretkę przygotować zgodnie z przepisem na opakowaniu i lekko tężejącą wylać na sernik. Schłodzić do całkowitego stężenia. Smacznego 🙂

Fit sernik jeżynowy

Sernik można podzielić na 10 porcji. Kaloryczność 1 porcji to 210 kcal.

Węglowodany 36,2 g

Tłuszcze 3,4 g

Białko 9,5 g

DSC_8754

5 uwag do wpisu “Jeżynowy sernik fit

Dodaj komentarz