Składniki:
600 g jeżyn
1 cukier waniliowy
4 łyżki żelatyny
2 szklanki płatków owsianych
2 banany
2 łyżki miodu
800 g jogurtu naturalnego (2 duże kubeczki)
500 brzoskwiń
1 galaretka
Przygotowanie:
Jeżyny opłukać, wrzucić do garnka, dodać cukier waniliowy i gotować około 20 minut, a następnie przetrzeć przez sitko, żeby pozbyć się pestek i szypułek. Żelatynę zalać 1/2 szklanki wody, a kiedy spęcznieje podgrzać do rozpuszczenia i wlać do masy jeżynowej, wymieszać i odstawić do wystygnięcia.
Płatki zmiksować w blenderze, dodać rozgniecionego banana i miód, ponownie zmiksować i wyłożyć na tortownicę, wyrównać i wstawić do lodówki. Jogurt zmiksować z wystudzoną masą jeżynową i wylać na owsiany spód. Na wierzchu ułożyć kawałki brzoskwiń. Wstawić do lodówki.
Galaretkę przygotować zgodnie z przepisem na opakowaniu i lekko tężejącą wylać na sernik. Schłodzić do całkowitego stężenia. Smacznego 🙂
Sernik można podzielić na 10 porcji. Kaloryczność 1 porcji to 210 kcal.
Węglowodany 36,2 g
Tłuszcze 3,4 g
Białko 9,5 g
ale apetyczny kolorek!
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Taki urok letnich owoców 😀
PolubieniePolubienie
Jaki śliczny sernik
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Dziękuję 🙂
PolubieniePolubienie