Placki pieczone z sosem

Składniki:

1 patison

1/2 cukinii

1/2 kg ziemniaków

3 łyżki mąki

3 jajka

1 cebula

1 średni batat

jarzynka, pieprz, curry

sos:

450 g fileta z indyka

3 małe papryki białe (105 g)

1 cebula (120 g)

1 jogurt naturalny (190 g)

1 łyżka sosu chili

pieprz ziołowy, pieprz czarny

jarzynka

Przygotowanie:

Placki: Wszystkie warzywa (oprócz cebuli) na placki zetrzeć na tarce o dużym oczku, dodać jajka, mąkę, posiekaną cebulę i przyprawy. Dokładnie wymieszać. Płaską blachę od piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia, łyżką nakładać masę warzywną i formować średniej wielkości placki. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni (termoobieg), wstawić blachy z plackami i piec około 30 minut.

Sos: Cebulę posiekać i wrzucić do rondla bez tłuszczu. Podsmażyć. Indyka pokroić w drobną kostkę, posypać pieprzem czarnym i ziołowym, dodać do cebuli i obsmażyć. Podlać 1/2 szklanki wody i dodać pokrojona w kostkę paprykę. Dusić całość około 15 minut. Doprawić do smaku. Zdjąć z palnika, a kiedy sos przestanie się gotować wlać jogurt.

Upieczone placki podawać z sosem. Smacznego 🙂

placki pieczone z sosem

Kaloryczność porcji ze zdjęcia 335 kcal (5 niedużych placków i 2-3 duże łyżki sosu).

Węglowodany 46,6 g

Tłuszcze 6,7 g

Białko 20,3 g

5 uwag do wpisu “Placki pieczone z sosem

  1. Nie wiedziałam, co to w tytule za potrawa🙆
    A, to placki!
    Smaczne, ale dla mnie bez surowych ziemniaków.
    Niestety nie jem, nie lubię placków ziemniaczanych.
    Pozdrawiam serdecznie znad filiżanki aromatycznej ☕🌻

    Polubione przez 1 osoba

Dodaj komentarz