Składniki:
1 patison
1/2 cukinii
1/2 kg ziemniaków
3 łyżki mąki
3 jajka
1 cebula
1 średni batat
jarzynka, pieprz, curry
sos:
450 g fileta z indyka
3 małe papryki białe (105 g)
1 cebula (120 g)
1 jogurt naturalny (190 g)
1 łyżka sosu chili
pieprz ziołowy, pieprz czarny
jarzynka
Przygotowanie:
Placki: Wszystkie warzywa (oprócz cebuli) na placki zetrzeć na tarce o dużym oczku, dodać jajka, mąkę, posiekaną cebulę i przyprawy. Dokładnie wymieszać. Płaską blachę od piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia, łyżką nakładać masę warzywną i formować średniej wielkości placki. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni (termoobieg), wstawić blachy z plackami i piec około 30 minut.
Sos: Cebulę posiekać i wrzucić do rondla bez tłuszczu. Podsmażyć. Indyka pokroić w drobną kostkę, posypać pieprzem czarnym i ziołowym, dodać do cebuli i obsmażyć. Podlać 1/2 szklanki wody i dodać pokrojona w kostkę paprykę. Dusić całość około 15 minut. Doprawić do smaku. Zdjąć z palnika, a kiedy sos przestanie się gotować wlać jogurt.
Upieczone placki podawać z sosem. Smacznego 🙂
Kaloryczność porcji ze zdjęcia 335 kcal (5 niedużych placków i 2-3 duże łyżki sosu).
Węglowodany 46,6 g
Tłuszcze 6,7 g
Białko 20,3 g
Nie wiedziałam, co to w tytule za potrawa🙆
A, to placki!
Smaczne, ale dla mnie bez surowych ziemniaków.
Niestety nie jem, nie lubię placków ziemniaczanych.
Pozdrawiam serdecznie znad filiżanki aromatycznej ☕🌻
PolubieniePolubione przez 1 osoba
My uwielbiamy placki 😀 Za późno zauważyłam, że wkradła się literówka. Pozdrawiam 🙂
PolubieniePolubienie
Czuję, że posmakują całej rodzinie. 🙂
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Polecam 🙂
PolubieniePolubienie