Składniki:
2 duże kubeczki jogurtu 0%
400 g czarnych porzeczek
100 g erytrytolu
200 g płatków owsianych
2 banany
3 łyżki żelatyny + 200 ml mleka
1 galaretka bez cukru + 3-4 łyżki erytrytolu
Przygotowanie:
Porzeczki obrać z gałązek, umyć i smażyć z erytrytolem aż się rozpadną. Wystudzić. Żelatynę zalać mlekiem, a kiedy spęcznieje podgrzać do rozpuszczenia i wystudzić. Jogurty zmiksować najpierw z porzeczkami, a następnie z żelatyną. Płatku owsiane lekko zmiksować i połączyć z rozgniecionymi bananami. Wyłożyć na dno tortownicy i zalać masą porzeczkową. Wstawić do lodówki. Galaretkę wymieszać ze słodzidłem i zalać gorącą wodą, mieszać do rozpuszczenia i kiedy zacznie tężeć wylać na masę owocową. Chłodzić do całkowitego stężenia. Smacznego 🙂
Erytrytol, dla statystycznego faceta to pojęcie niejasne, ale wygląd jak zwykle nieziemski. Bardzo estetyczny blog.
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Erytrytol to słodzik 0 kcal 🙂 Dziękuję bardzo 🙂
PolubieniePolubienie