Deser waniliowo-truskawkowy

Przepis pochodzi z IG @healthdictator 🙂 Ja zmieniłam trochę proporcje, żeby otrzymać 3 porcje deserku, nie tylko dla mnie, ale dla całe rodzinki 🙂

Składniki:

1 kostka chudego twarogu

2 szklanki mleka

1 budyń waniliowy

2 łyżki erytrolu

1 saszetka śmietan fixu

15 g galaretki bez cukru

150 g truskawek

Przygotowanie:

Budyń ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu, przykryć folią spożywczą i przestudzić. Galaretkę rozpuścić w 1 szklance gorącej wody (jeśli jest bez cukru dodać słodzidło). Twaróg zblendować. Połowę zmiksować z budyniem i śmietan fixem i przelać do pucharków. Drugą połowę ser zmiksować z wystudzoną galaretką. Wylać na warstwę budyniową i udekorować truskawkami. Odstawić do lodówki, najlepiej na całą noc.

Składniki na 3 porcje

  • Mleko 0.5%: 500g / 180 kcal
  • Budyń w proszku: 32g / 118 kcal
  • Żelatyna: 15g / 51 kcal
  • Ser biały twarogowy chudy: 250g / 202 kcal
  • Truskawki: 150g / 48 kcal

599 kcal łącznie
Węglowodany: 73 g
Tłuszcze: 7 g
Białko: 55 g

199 kcal / porcja
Węglowodany: 24 g
Tłuszcze: 2 g
Białko: 18 g

Możesz zmienić proporcje lub składniki w kalkulatorze kalorii na calories-info.com

11 uwag do wpisu “Deser waniliowo-truskawkowy

Dodaj komentarz