Gołąbki z królikiem i dynią

Składniki:

1 główka kapusty białej lub włoskiej

1 tuszka z królika ( u mnie cały królik oprócz łapek)

1/2 kg dyni

1 szklanka ryżu

100 g kaszy gryczanej

3 łyżki siemienia lnianego

sól, pieprz

słodka papryka

Przygotowanie:

Królika poprocjować i ugotować w osolonej wodzie, następnie mięso obrać z kości i zmielić w maszynce.

Z kapusty wykroić głębia i sparzyć, a następie zdejmować kolejno liście. Delikatnie ściąć z nich najgrubszy nerw.

Obraną dynię pokroić w kostkę. W garnku rozgrzać 2 łyżki oleju i wrzucić dynię. Podsmażyć 5 minut, podlać 1/4 szklanki wody i dusić aż zmięknie. Dynię rozgnieść tłuczkiem do ziemniaków.

Ryż, kaszę i siemię wsypać do garnka, zalać 3 szklankami wody, wsypać łyżeczkę soli i gotować pod przykryciem aż cały płyn zostanie wchłonięty.

Ryż wymieszać z mięsem i dynią, doprawić do smaku. Na liście kapusty nakładać farsz, zwijać i układać ściśle w naczyniu do zapiekania. Przykryć i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około godzinę, piec aż kapusta będzie miękka. Smacznego 🙂

golabki

7 uwag do wpisu “Gołąbki z królikiem i dynią

Dodaj komentarz