Składniki:
1 główka kapusty białej lub włoskiej
1 tuszka z królika ( u mnie cały królik oprócz łapek)
1/2 kg dyni
1 szklanka ryżu
100 g kaszy gryczanej
3 łyżki siemienia lnianego
sól, pieprz
słodka papryka
Przygotowanie:
Królika poprocjować i ugotować w osolonej wodzie, następnie mięso obrać z kości i zmielić w maszynce.
Z kapusty wykroić głębia i sparzyć, a następie zdejmować kolejno liście. Delikatnie ściąć z nich najgrubszy nerw.
Obraną dynię pokroić w kostkę. W garnku rozgrzać 2 łyżki oleju i wrzucić dynię. Podsmażyć 5 minut, podlać 1/4 szklanki wody i dusić aż zmięknie. Dynię rozgnieść tłuczkiem do ziemniaków.
Ryż, kaszę i siemię wsypać do garnka, zalać 3 szklankami wody, wsypać łyżeczkę soli i gotować pod przykryciem aż cały płyn zostanie wchłonięty.
Ryż wymieszać z mięsem i dynią, doprawić do smaku. Na liście kapusty nakładać farsz, zwijać i układać ściśle w naczyniu do zapiekania. Przykryć i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około godzinę, piec aż kapusta będzie miękka. Smacznego 🙂
Bardzo fajny i mega smaczny pomysł na gołąbki 🙂 Pyszny obiadek 🙂
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Dziękuję 🙂
PolubieniePolubienie
Zacny obiad, na bogato! D. ma bardzo dobrze z Tobą Kochana:)
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Mam nadzieję, że on tez tak myśli 😛
PolubieniePolubienie
Kasieńko!
Mięso z królika, to smak mojego dzieciństwa. Tata hodował, a Mama pysznie go przyrządzała, gołąbki także:)
Dziękuję za przypomnienie przepisu:)
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Mój Tata tez hodował, ale potem już wszyscy mieli dosyć, więc przestał 🙂 Teraz dostaję od rodziny kilka razy w roku i wykorzystuję na różne sposoby 🙂
PolubieniePolubienie